Klein mikken, klein missen en de zeldzame combinatie van golf en humor
⛳️ Een Nederlandse nieuwsbrief over interessante golfcontent en persoonlijke ervaringen op en rond de golfbaan.
👋 Een nieuwe week, en daarmee ook de laatste nieuwsbrief van augustus. We naderen het najaar, en voor de avondgolfers onder ons (zoals ikzelf...) wordt het steeds duidelijker dat de dagen korter worden. Rond een uur of negen ‘s avonds valt het doek en is het gedaan met de avondrondes.
Deze week duiken we in twee onderwerpen met: een aanrader voor een YouTube-kanaal en een boekentip. Veel leesplezier!
👀 Gezien - St. Andre Golf
Zoals je in eerdere nieuwsbrieven hebt kunnen lezen, is er op YouTube een overvloed aan golfcontent te vinden. Van instructievideo’s en baanreviews tot materiaalrecensies en influencers die hun persoonlijkheid centraal stellen—alle subgenres zijn rijkelijk vertegenwoordigd.
De combinatie van golf en humor is echter een zeldzame vondst. Er is eigenlijk maar één kanaal dat deze thema’s echt succesvol weet te combineren: St. Andre Golf. Mocht je meer van zulke kanalen kennen, laat het me dan vooral weten!
Op dit kanaal St. Andre Golf publiceert een handvol Amerikaanse golfers sketches over alles wat met golf te maken heeft. Over het gevoel van een dun geraakte bal in de winter, over de aantrekkingskracht van een gloednieuwe putter, over de frustraties van ‘slow play’, over golf influencers en nog veel meer. Eén van de leukste - en meest pijnlijk herkenbare - embed ik hier:
Zoals altijd met humor: het is persoonlijk of je het leuk vindt of niet, maar ik kan behoorlijk tijd zoet zijn met het swipen door de shorts van St. Andre Golf.
📚 Gelezen: Bob Rotella - Golf is not a Game of Perfect
Vorige week deelde ik een boekentip met technische inzichten over het korte spel van Dan Grieve. Deze week zetten we onze hersenen aan het werk met Golf is not a Game of Perfect van Bob Rotella. Rotella, een bekende Amerikaanse sportpsycholoog, heeft gewerkt met talloze topspelers, waaronder Rory McIlroy, Padraig Harrington, Justin Thomas en Keegan Bradley.
In Golf is not a Game of Perfect (1995), wellicht zijn bekendste werk, bundelt Rotella zijn kennis over de mentale kant van de sport. Aan de hand van anekdotes uit de carrières van topspelers uit de jaren ‘80 en ‘90, legt hij bloot waar het bij ons amateurs vaak misgaat. Denk aan twijfelen boven de bal, zenuwen op belangrijke momenten, en het ontbreken van een duidelijk plan bij elke slag. Een treffende quote van Rotella over angst, die ik uit het Engels heb vertaald:
“Angst is een mentale staat. Het is de vrees om een fout te maken wanneer je een swing maakt. Angst zorgt ervoor dat golfers de bal sturen in plaats van vrijuit te swingen. Dat werkt niet. Vrijuit swingen zorgt ervoor dat de bal recht gaat. Voorzichtig swingen leidt tot ellende. Om op je best te spelen, moet je, zodra je bent opgelijnd en je doel hebt gekozen, onverschillig zijn over waar de bal uiteindelijk terechtkomt. Vertrouw op je swing en laat los.
Gelukkig blijft Rotella niet alleen stilstaan bij de valkuilen, maar biedt hij ook concrete adviezen. Dit zijn voor mij de drie belangrijkste lessen:
Kies een klein doelwit: Richt je bij langere slagen bijvoorbeeld niet op de hele fairway, maar op de stam van een specifieke boom aan de horizon. Houd dat kleine doel voor ogen voordat je slaat, en vertrouw erop dat de bal die kant opgaat. Zoals Rotella zegt: “Aim small, miss small.”
Gebruik visualisatie: Zie voor je hoe je de bal wilt slaan. Wordt het een hoge of lage bal? Een draw of een fade? Bij het putten, stel je voor dat de bal in de hole rolt voordat je de slag maakt. Deze positieve beelden nestelen zich in je brein en helpen je fantasie werkelijkheid te worden.
Focus op het proces, niet op het resultaat: Slechte slagen zijn onvermijdelijk, hoe goed je ook bent. Wat je wél kunt beheersen, is het proces om tot een goede slag te komen. Besteed je energie hieraan, niet aan de uitkomst.
Het boek staat vol met nog meer waardevolle inzichten, en de digitale versie kost slechts een paar euro. Ondanks dat het dertig jaar geleden is geschreven, zijn de lessen nog steeds actueel. Als je geïnteresseerd bent in de mentale kant van sport, is dit boek zeker de moeite waard.